Αναγνώριση διδακτικής προϋπηρεσίας των καθηγητών των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ

Αναγνώριση διδακτικής προϋπηρεσίας των καθηγητών των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ

Αρ. Πρωτ. 11061/04.12.08

Προς Υπουργό:
- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων


Σε επαγγελματικό αδιέξοδο βρίσκονται 300 καθηγητές γενικής παιδείας, αλλά και καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων, οι οποίοι απασχολούνταν ως ωρομίσθιοι στα ΤΕΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ (Ν.1566/1985), τα οποία έχουν μετατραπεί σύμφωνα με τον νόμο 3475/2006 σε Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) και έχουν περάσει πλέον από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Με την μετατροπή των ΤΕΕ σε ΕΠΑΣ πραγματοποιήθηκαν αλλαγές και στο πρόγραμμα σπουδών, με βάση το οποίο τα μαθήματα γενικής παιδείας (θρησκευτικά, ελληνικά, ιστορία, μαθηματικά, φυσική-χημεία, ξένες γλώσσες και φυσική αγωγή) καταργούνται και δεν διδάσκονται πλέον στις ΕΠΑΣ.

Ως εκ τούτου οι καθηγητές που δίδασκαν τα παραπάνω μαθήματα δεν έχουν αντικείμενο εργασίας και οδηγούνται στην ανεργία λόγω της φραγής του νόμου 3027/2002, με τον οποίο δεν αναγνωρίζεται η διδακτική τους προϋπηρεσία, ώστε να ενταχθούν στους αντίστοιχους πίνακες του ΥΠΕΠΘ.
Αβέβαιο θεωρείται το μέλλον και των εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων, καθώς με την υποχρεωτική παρακολούθηση των αποφοίτων γυμνασίου της Α' τάξης ΕΠΑΛ ή Α' τάξης Γενικού Λυκείου πριν την εγγραφή τους στην Α' ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και κυρίως με την κατάργηση του Β' κύκλου σπουδών, ενδέχεται να μειωθεί ο αριθμός των απασχολούμενων εκπαιδευτικών.
Οι καθηγητές βρίσκονται εν αναμονή της αναγνώρισης της διδακτικής τους προϋπηρεσίας στα πρώην ΤΕΕ, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και να εργασθούν στα επαγγελματικά ή γενικά λύκεια της χώρας. Την ίδια στιγμή έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να μπορέσουν να εργασθούν σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενταχθούν στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών Ωρομίσθιων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει στην αναγνώριση της διδακτικής προϋπηρεσίας όλων των εκπαιδευτικών γενικών και τεχνικών ειδικοτήτων, που έχουν διδάξει ως ωρομίσθιοι στις σχολές του ΟΑΕΔ, ώστε να ενταχθούν στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών του Υπουργείου και να δοθεί λύση στο εργασιακό τους πρόβλημα πριν την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους;

Απάντηση Υπουργείου